טיפול הוליסטי

מהו טיפול הוליסטי?

הגישה ההוליסטית רואה באדם, על סך מרכיביו האישיותיים: נפש, רוח, ניאורולוגיה, קוגניציה, תכונות אופי, גוף, תחושות, רגשות, התנהגות ואת שאר האיכויות שבו מכלול שלם שכל אחד ממרכיביה מושפעים זה מזה ומשפיעים זה על זה.

ההנחה גורסת כי ריפוי המתבצע באחד המרכיבים- משפיע על שאר המרכיבים.

אנו מכירים זאת מעולמנו היום-יומי: כאשר אנו מאושרים אנו פועלים יותר בחיוניות, וכאשר אנו מפחדים הדופק עולה ואנו פחות מרוכזים. אם אנו חולים יתכן שנהיה יותר מיואשים וכשאנו בטוחים בעצמנו החשיבה שלנו חדה יותר וכו'…

מהו יתרונו של הטיפול האינטגרטיבי?

אנו אנשים שונים עם מורכבויות שונות. הטיפול האינטגרטיבי דוגל בכך שיש להתאים לכל אדם ולכל סוג של מורכבות את הכלים המתאימים להם.

למשל: לאדם עם קוגניציה מפותחת וכישרון ציורי ירוד בדר"כ נסלול עבורו את ערוץ הריפוי דרך כלים טיפוליים קוגניטיביים והתנהגותיים ושיח במישור ה"מודע" יותר. מאידך לאדם עם חוש דמיון מפותח יותר נסלול ערוץ ריפוי במישור תת המודע כגון NLP, דמיון מודרך, "המסע" ועוד. עם אדם יצירתי ניתן לעבוד במישור האומנותי יותר: פסיכודרמה, תנועה, יצירה ועוד. עם ילדים ניתן לשלב כלים מעולם הplay therapy, היצירה, הדרמה הביבליותרפיה ועוד.

כמו כן, יש להתחשב בסוג המצוקה בשמה פנה המטופל. למשל: עם חרדות טכניקות מעולם הCBT מוכחות כיעילות, ועם טראומות מומלץ לשלב טכניקות מעולם ה"גוף נפש"- כדוגמת SE ופוקוסינג. פסיכותרפיה גופנית יעילה ברוב הפתולוגיות השכיחות אך פחות בסכיזופרניה למשל.

הטיפול האינטגרטיבי למעשה עוטף את המטופל במספר רב של "כלים" ומגביר את סיכויי הצלחת הטיפול.

למי מתאים הטיפול ההוליסטי האינטגרטיבי?

כאמור, הטיפול מסוגל להתאים את עצמו לכל מטופל ולכל מצוקה. לשם הבהרת יתרונות השיטה, אספר סיפור מהקליניקה:

בעבר פנה אלי מטופל עם חרדות קשות. בתחילה הומלץ למטופל לגשת לטיפול בCBT אך לאחר כ15 מפגשים אצל סי.בי.טיסט מוכשר מאוד, המטפל איבחן שאין שום התקדמות והפנה אלי את המטופל.

אכן לטיפולי CBT ישנם אחוזי הצלחה גבוהים בטיפול בחרדות אך כבר בפגישה הראשונה, זיהיתי שטיפול CBT  לא יתאים לו: הוא ניחן ברגישות נדירה ומודעות רבה לרגשותיו ותחושותיו הגופניות. בהמשך, גיליתי שהוא לא "עקבי" דבר שוודאי הקשה על הטיפול ב-CBT. בזכות כלים של גוף נפש והרבה עבודה במישור תת המודע, הוא התגבר על החרדות מאוד מהר. לא רק שטיפול CBT לא היה מקדם אותו, אלא שהשיטה ההוליסטית קידמה אותו מהר יותר: לאחר כעשרה מפגשים המטופל עזב את הקליניקה ויצא לחיים חדשים!

דילוג לתוכן