מניעת פוסט טראומה

טראומה – התמודדות, ליווי רגשי ומניעת פוסט טראומה

אדם שנחשף לחוויה טראומטית קשה עשוי לפתח תסמינים פוסט טראומטיים קשים. יש לדעת שעד כחודש מהאירוע – תגובות קשות הן נורמטיביות. סיוטי לילה, פחדים, הזעות, שיחזור בראש של תמונות מהאירוע ("פלאשבקים"), התקפי פאניקה, נדודי שינה לחץ, ועוד הם תסמינים נורמטיביים לאחר טראומה קשה.

בשלב זה, על הסביבה להכיל את האדם שחווה את הטראומה הקשה, ובעיקר לעודד שיח רגשי, אך לא מדי. מומלץ לבקש מהנפגע לשחזר את מה שראה. בשחזור, כדאי לבקש ממנו "לרדת לפרטים" (מה עשה בכל רגע, מה היה רצף האירועים וכו'). שחזור מילולי "יבש" בעת זו יסייע לנפגע "לעכל" את הטראומה באופן בריא יותר וימנע או ימזער התפתחות פוסט טראומטית.

מצופה מאתנו, כסביבה של נפגע טראומה לעקוב אחר שלומו של הנפגע ולסייע לו להמשיך שגרת חיים תקינה. מנוחה קצרה היא בהחלט לגיטימית, אך הפסקת השגרה עשויה לגרום לעיבוד לא בריא של הטראומה. באירוע מתוקשר (פיגוע, אסון וכדומה), יש להמליץ לנפגע להיחשף כמה שפחות לאמצעי התקשורת והמדיה ולסיקורים של האירוע.

לאחר חודש מהטראומה, ניתן לברר אם הנפגע עיכל את הטראומה באופן פרופורציונאלי או שהוא נמצא כעת ב"פוסט טראומה".

קראו גם – טיפול בחרדות

התסמינים המרכזיים יותר לפוסט טראומה הם:

  • חודרנות: "פלאשבקים" חוזרים ונשנים מהאירוע במחשבה או אף תחושה של "חזרה לאירוע", סיוטי לילה מהאירוע, תחושות לחץ סביב דברים המזכירים את האירוע. בנידון דידן: אמבולנסים, צפיפות בתור, המולה, רעש, או כל דבר אחר שעשוי להזכיר את האירוע.
  • עוררות יתר: דריכות יתר, נדודי שינה, הפרעות רבות במהלך השינה, קושי להרדם, לחץ, קשיי ריכוז, עצבנות או התקפי כעס לא שגרתיים ועוד.
  • הימנעות: הימנעות משיח סביב מה שארע או ממחשבות אודות האירוע, הדחקת האירוע או שכחת חלק מפרטיו, הימנעות ממפגש עם אנשים או מקומות המזכירים את האירוע, חששות מחזרה לפעילות שגרתית או הימנעות מהנאה.
  • שינויים רגשיים: האשמה עצמית, חסימה רגשית, מצב רוח ירוד או דיכאוני או אפילו סתם ירידה כללית בחשק.

אם כמה מהסימפטומים המנויים לעיל קיימים, ככל הנראה אהובנו סובל מפוסט טראומה (PTSD). אנשים פוסט טראומתיים מתקשים לחיות חיים נורמטיביים: הם נמנעים ממעשים שגרתיים וחיים חיים מלאי חששות ופחד.

אם עבר חודש מהאירוע וישנם תסמיני פוסט טראומה מובהקים – מומלץ לפנות לטיפול מקצועי בפוסט טראומה.

צרו איתי קשר לקבלת ייעוץ ומידע נוסף.

דילוג לתוכן